איך נראה האדם הכי שמח בעולם? נו טוב, בטוח לא כמוני…
האדם הכי שמח בעולם נראה כך:
מקור התמונה Wikipedia
קוראים לו Matthieu Ricard
מה קרה שגרם לו להיות האדם הכי מאושר בעולם?
אז קצת לידע כללי, מסתבר שאפשר למדוד רמות אושר במוח. עושים זאת על ידי מדידה ב- fMRI (מדד עקיף של פעילות מוחית). מודדים את הפעילות היחסית של קליפת המוח הקדמית-שמאלית , לעומת קליפת המוח הקדמית-ימנית. מדד השמחה של מתיו נמצא מחוץ לגבולות התרשימים והוא האיש המאושר ביותר שנמדד אי פעם על ידי המדע.
מה שמוביל אותנו לשאלה: על מה הוא חשב כשהוא נמדד? אולי… על איזה אקזיט נחמד?
האמת היא, שכשהוא נמדד הוא ביצע מדיטציית חמלה. בעצם החוויה של מתיו היא שחמלה היא המצב המאושר ביותר.
מי שסיפר את הסיפור של מתיו הוא אחד מהמהנדסים הראשונים של חברת היי-טק מצליחה שאתם וודאי מכירים. קוראים לו צ’אד-מנג טאן והיום הוא מכהן כראש הצמיחה האישית ב Google.
בחרתי לספר לכם על מתיו כדי לתת לכם נקודת מבט חדשה להסתכל דרכה על העבודה שלכם.
הסריקה של מתיו מראה שחמלה היא לא עבודה שגרתית אלא היא יוצרת אושר, חמלה היא כיפית. התובנה הזו משנה את המשחק כולו. כי אם חמלה הייתה עבודה שגרתית, אף אחד לא היה עושה את זה, אולי חוץ מהדלאי לאמה או משהו כזה… אבל, אם חמלה תהיה כיפית, כולם יעשו את זה.
יחד עם זאת, כיף זה לא הכל. מה אם חמלה הייתה יכולה להיות גם רווחית? מה אם היא טובה לעסקים? אז, כל בוס בעולם ירצה שתהיה לו חמלה כזו:
צ’אד מנג טאן הבין את זה ורצה לבחון מה המשמעות של חמלה בסביבה העסקית. הוא לא היה צריך להרחיק יותר מדי והוא פשוט הציג את מקום העבודה שלו Google כ – Case Study:
Google היא חברה שנולדה מאידיאליזם. זו חברה שמשגשגת באידיאליזם. אולי בגלל זה, חמלה היא אורגנית ונפוצה ברחבי החברה. ב- Google, ביטויים של חמלה ארגונית כמעט תמיד פועלים לפי אותו דפוס. זה מין דפוס מצחיק. זה מתחיל עם קבוצה קטנה של אנשי צוות Google שיוזמים לעשות משהו והם בדרך כלל לא מבקשים רשות; הם פשוט ממשיכים לעשות את זה, ואז אנשי צוות אחרים מצטרפים אליהם, וזה פשוט נהיה גדול וגדול יותר. ולפעמים זה נהיה גדול מספיק כדי להיות רשמי. אז במילים אחרות, זה כמעט תמיד מתחיל מלמטה למעלה.
מתברר ש Google היא חברה בעלת חמלה, כי האנשים שעובדים שם מצאו בחמלה את הכיף.
אבל שוב, כיף זה לא מספיק. יש גם יתרונות עסקיים אמתיים. אז מה הם?
- חמלה יוצרת מנהיגים עסקיים יעילים – איך? ישנם שלושה מרכיבים של חמלה. יש את הרכיב הרגשי, שהוא, “אני חש מה שאתה מרגיש” יש את המרכיב הקוגניטיבי, שהוא “אני מבין אותך” ויש מרכיב מוטיבציה, שהוא “אני רוצה לעזור לך“. אז מה זה קשור למנהיגות עסקית? על פי מחקר מקיף מאוד בראשותו של ג’ים קולינס, ותועד בספר “Good to Great”, יש סוג מיוחד מאוד של מנהיג שמביא את הארגון שלו מ – Goodness ל – Greatness והוא קורא להם: “Level 5 leaders”. אלה הם מנהיגים אשר יש להם שתי תכונות חשובות, והם ענווה ושאיפה. אלה מנהיגים ששואפים לטוב ולכן הם אינם מרגישים צורך לנפח את האגו שלהם.
הרכיבים הקוגניטיביים והרגשיים של החמלה – הבנת אנשים והזדהות עם בני אדם – מעכבים את האובססיה העצמית שבנו, ולכן יוצרים תנאי הענווה.
- חמלה יוצרת סביבת עבודה בה העובדים מהווים השראה אחד לשני כזו שעוזרת שמקדמת שיתוף פעולה, יוזמה ויצירתיות
כדי לשכפל את ההצלחה של Google גם בארגון שלכם צ’אד מנג טאן אומר שאתם צריכים לסגל לכם כמה הרגלים:
- אפשרו אוטונומיה לעובדים שלכם
- חישבו איך הארגון שלכם יכול לעשות טוב יותר למען הסביבה
- יצרו הרגל שבו כשאתם פוגשים אדם מסוים (עובד, לקוח, ספק…) המחשבה שתוביל אתכם באינטראקציה עמו תהיה – ״מה יעשה את האדם הזה מאושר?״
אחת מהאמרות המפורסמות היא שב Google האסירים מנהלים את בית הכלא. במשפט הזה מגולמת היציאה מעבדות לחירות. חג הפסח שבא עלינו לטובה מזכיר לנו את החשיבות של החירות, החופש מהאגו ואף יותר מכך, הוא מזכיר לנו כי חמלה צריכה ללוות אותנו יום יום. הפסוק ” כי גרים הייתם בארץ מצרים” ( ויקרא, יט, לד) בא ללמד אותנו לחוש אמפתיה כלפי האחר שבתקופה קודמת גם אנחנו היינו בנעליו. למנהלים יש השפעה לא רק על ביצועיה הכספיים של החברה אלא גם על התחושות של עמיתינו לעבודה. אם נזכור זאת ונגרום להם להיות מאושרים, נהיה מאושרים בעצמנו.
מאחלת לכולכם שחמלה תהיה עבורכם גם כיפית וגם רווחית.
חג שמח,
מור
הכותבת הינה יועצת לניהול מקבוצת ד”ר עדנה פשר ושות’ – יועצים לניהול