בדרך להצלחה מייצרים חדשנות

מאת: גל צ’אושו

סטיב ג׳ובס אמר: You can’t just ask customers what they want and then try to give that to them. By the time you get it built, they’ll want something new”. העולם הוא דינמי ומשתנה ודורש מאיתנו באופן תמידי כל הזמן לחשוב על הצעד הבא. חברות ענק מנסות להשתנות ולהשתדרג כדי להבין מה הם הצרכים הקיימים בשוק ואיך נוכל באמצעות אותם צרכים ליצור חדשנות מאופן הניהול של הארגון ועד למוצרים שעוד טרם יצאו.

 

בין ה״סתגלן״ ל״ממציא״ֿ

יצירתיות בארגונים היא מרכיב מפתח בדרך לחדשנות, על מנת שנהיה חדשנים אנו זקוקים להקיף עצמנו באנשים הנכונים. תאוריה מעניינית של (1976)Kirton עושה הבחנה בין סגנון קוגניטיבי יצירתי לבין רמת יצירתיות. רמת יצירתיות עושה השוואה של רעיונות יצירתיים או מוצרים בין אנשים, עד כמה הפתרון שהבאנו הוא יצירתי. בעוד, סגנון קוגניטיבי יצירתי מתייחס לדרכי הפעולה בהם אנשים נוקטים כדי לפתור בעיות. למעשה ישנם שני סגנונות קוגניטיביים:

״הסתגלן״- הוא אדם שיודע לשפר תהליכים, יודע לקחת משהו קיים ולעשות אותו יותר טוב.

״הממציא״- הוא אדם שרוצה להפוך משהו לדבר אחר. רוב האנשים נמצאים בטווח שבין הסתגלן לממציא עם נטייה מסוימת לאחד הסגנונות. ישנם סיטואציות מסוימות שבהם אנחנו נעדיף להיות ״הסתגלן״ ובסיטואציות מסוימות נפעל כ״ממציא״. עלינו להסתכל על כל עובד בארגון ככזה שיכול לתרום רעיונות טובים. תפקידו של הארגון לזהות את אותם טאלנטים שיתרמו לו בסיטואציות שונות, בצורה שתאפשר  לשלב בין ״הממציא״ ו״הסתגלן״ דבר אשר יכול להוביל לשיפור מתמיד ולהביא לשינוי ניכר בארגון.

 

האופן שבו הארגון תופס חדשנות יקבע כמה חדשני הוא יהיה

מרכיב מפתח נוסף ליצירתיות העובד היא גם תפיסת הארגון כיצירתי. אם הארגון הוא תבניתי, הוא יתקשה מאוד לחשוב בצורה חדשנית. דוגמא לכך היא חברת BIC. מדובר בחברה אמריקאית שהתמחתה בייצור עטים כדוריים חד פעמיים. החברה רצתה לצמוח ולפרוץ גבולות אך התקשתה לעשות זאת בשל החשיבה התבניתית אך לאחר זמן ממושך הם הבינו כי הם לא מתמחים רק בעטים והם החלו לייצר מצתים, מכשירי גילוח, טלפונים מה שהביא לפריצה הגדולה שלהם. ניתן להבדיל בין שני סוגים של חדשנות: חדשות מצטברת וחדשנות רדיקלית. חדשנות מצטברת היא גישה איטית ויציבה לחדשנות. מצב בו אנחנו שומרים על חדשנות יחסית קבועה ובטוחה. מדובר בחדשנות עם טוויסט. למשל, אחת החברות סטארט -אפ איתם עובדת חברת ייעוץ, שבה אני עובדת, ״ד”ר עדנה פשר ושות״ היא חברה שעושה שימוש במוצר קיים בשוק אך כל הזמן דואגת להכניס פיצ׳רים חדשים וכך היא מצליחה לשמור על החדשנות שלה אך בצורה בטוחה. בעוד חדשנות רדיקלית, היא צורה של חדשנות בה ממציאים משהו חדש לגמרי, שלא היה קודם- פורץ גבולות. למשל חברת IDEO, מדובר בחברת עיצוב וייעוץ בינלאומית אמריקאית העוסקת באיך לעצב מוצרים שיהיו מועלים, חדשנים ושימושיים. החברה כל הזמן ממשיכה להמציא את עצמה ופיתחה מעל ל-3000 מוצרים שונים בהם משקפי נייקי לאולימפיאדת אטלנטה ועד העכבר הראשון של אפל. החברה נותנת ליווי משלב הרעיון וגיבוש האסטרטגיה ועד למוצר הסופי.

העולם משתנה במהירות ובסדרי גודל לעומת שנים עברו. אם ל FORD (אבי הרכב) וכל תעשיית הרכב לקח 100 שנים למכור 100 מיליון רכבים לApple לקח 3.5 שנים בלבד למכור 100 מליון יחידות של IPod והקצב רק התגבר ומתגבר בסדרי גודל. אימפריות נופלות (Nokia זוכרים?) וקמות. אין ספק שחברות שיקפאו על השמרים ולא יחדשו פשוט יעלמו. זאת עובדה בשטח גם לתעשיות המסורתיות ביותר.

הכותבת הינה יועצת בקבוצת ד”ר עדנה פשר ושות’ – יועצים לניהול.

Posted in אסטרטגיה וניהול שינויים.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *