מור חריר
ביולוגיה היא מלחמה שבה רק החזקים שורדים.
עסקים מצליחים רק על ידי הבסה, הרס ושליטה בתחרות.
בפוליטיקה, העיקר הוא לגרום לצד שלך לנצח, בכל מחיר.
אם אתם מאמינים שהנ״ל נכון, אל תמשיכו לקרוא, אני לא כאן כדי לשכנע אתכם.
אם אתם מאלו שדווקא כן חושבים שהצלחה (בטבע, בעסקים ואפילו בפוליטיקה) מושגת בעזרת שיתוף פעולה, אתם מוזמנים לקבל השראה לכמה דרכים פשוטות שבהן תוכלו להשיג סביבת עבודה שיתופית יותר.
זהה את הלקוחות הפנימיים שלך
מדי פעם, אני נתקלת במנהלים שבטוחים שהלקוחות היחידים שלהם, הם אלו שמשלמים להם כסף על המוצר. אבל מה קורה במצב שבו מנהל מבקש דו״ח ממחלקת הכספים, או מנהל פיתוח מבקש שמנהל המוצר ישלח לו את דרישות הלקוח ולא ברגע האחרון? מי הלקוח של מי במקרה הזה? הרי ברור שבתוך הארגון, גם לנו יש נותני שירות וגם אנחנו בעצמנו לקוחות! זהה את הלקוחות שלך בתוך הארגון ועבור לשלב הבא.
ערב את הלקוחות בתהליך קבלת ההחלטות שלך
מתי הכי נכון לערב את צוות הפיתוח בתהליך המכירה? מתי הכי נכון לערב את מנהלת החשבונות בהחלטה לעבור לעבודה עם תוכנה חדשה? התשובה היא כזו:
א. אין דבר כזה *הכי נכון* – לכל חלופה יש יתרונות וחסרונות וכדאי שתשקול כמה חלופות לפני שתחליט
ב. מתי? כמה שיותר מוקדם – אבל, עם תיאום ציפיות ברור. הזמן את מנהלת החשבונות לפגישה עם ספקי התוכנה החדשים ושתף אותה בשיקולים השונים לבחירה. יחד עם זאת, חשוב שתתאם איתה ציפיות מראש – הזמנת אותה כדי לשמוע את דעתה ולוודא שהיא תהיה מרוצה מהבחירה הרי בסוף היא זו שתשתמש בתוכנה וגם אם לא תבחרו באופציה שהכי העדיפה – לפחות היא תדע מה היו השיקולים לכך.
כנ״ל לגבי שיתוף מנהלי הפיתוח בתהליך מתקדם של המכירה. אנשי הפיתוח אינם ״האויב״ של נציגי המכירות או אנשי המוצר, ההיפך הוא הנכון! מלבד העובדה שמנהלי הפיתוח יכולים ״לשמור״ על נציגי המכירות שלא יבטיחו הבטחות שווא ללקוח, הם גם יבינו מוקדם מאוד מהו היקף העבודה הצפוי, אילו שימושים הלקוח יבצע במוצר ולמה התחייבו מולו ספציפית לדד ליין הזה.
אחרי שתביט איתם יחד בעיני הלקוח, כבר תצטרך לעבוד הרבה פחות קשה כדי להאיץ תהליכים בהמשך.
הזמן את השותפים לסשן ״סיעור מוחות״
כדי שצוותים יוכלו לצמוח ביחד, כדאי לעודד אותם לחשוב יחד ולערער על הסטטוס קוו באווירה נעימה ובלתי שיפוטית. חשוב שכל המעורבים יבינו שבעיות מורכבות ניתנות לפתרון ביחד, לבד זה פשוט קשה מדי והרבה פחות כיף. תשאל אותם מה הם חושבים, מה ההיגיון מאחורי זה וגם תעודד אותם לשתף רעיונות על בסיס קבוע. ככל שהם יהיו מחוברים יותר כך הם יהיו בעלי מוטיבציה גבוהה יותר לבצע, להרשים, להיות יצירתיים ולעלות על הציפיות.
זהה את החוזקות של השותפים שלך
בין מחלקות הארגון וגם בתוך הצוות שאתה מנהל – כל אחד טוב במשהו. זהו את החוזקות והכי חשוב – תפרגן! אם ראית שמישהו טוב במשהו מסוים, החמא לו, גם בפני חברי צוות אחרים. כך, אנשים ידעו מי הכי טוב בהכנת מצגות, בבניית לו״ז לפרויקט או בחשיבה יצירתית וידעו להבא למי כדאי לגשת כדי לבקש עזרה.
קיים הבטחות וכבד בקשות
בתוך הצוות שלנו, אנחנו בד״כ נקפיד על כיבוד בקשות – אבל מה קורה אם מישהו מצוות אחר מבקש משהו? גם לו נענה באותה מהירות?
הדרך לבניית אמון בין אנשים היא ארוכה והשאלה שכל אחד שואל את עצמו היא – האם אני יכול לסמוך עליו? או – האם זה חשוב לו כמו שזה חשוב לי? כאשר חברי צוות ולקוחות אחרים מרגישים שהם יכולים לסמוך עליך ועל הצוות שלך – היחסים ביניכם הופכים טובים יותר וכך גם הנכונות לעזור אחד לשני ולהיענות לבקשות.
עודד בילויים גם מעבר לשעות העבודה
זו דרך יעילה לפתוח ערוצי תקשורת, כדי ליצור הבנה טובה יותר וחוסר שיפוטיות. כאשר חברי הצוות לומדים שהם חולקים אינטרסים משותפים או מתמודדים עם כמה מאותם אתגרים מחוץ לעבודה כמו אחרים, הם חווים את חברי הצוות שלהם כממשיים יותר, מה שמסייע בהקטנת סטריאוטיפים ואובייקטיביות כוזבת. כאשר אנו רואים את חברי הצוות שלנו כבני אדם, כבר הרבה יותר קשה להפנות אצבע מאשימה.
תגמל וחגוג התנהגות שיתופית
בין אם באמצעות שיתוף וידאו, דו”ח שנתי או סמינר, סיפורים על שיתופי פעולה יכולים לשבור את קירות האינדיבידואליזם ולכבד את ההישג הקולקטיבי. צירוף תגמולי ביצועים ומענקים למאמצים משותפים שולח את המסר הנכון לחברי הצוות על הערכים המניעים את הארגון.
תקשיב
תקשיב בלי לקפוץ למסקנות ולפרש את מה שאתה שומע. ייתכן שתשים לב למחשבות השיפוטיות שלך אבל תדחוף אותן הצדה. אם אתה מבחין שאיבדת את המסלול עקב השיפוט שלך, תתנצל בפני הדובר. אל תעמיד פנים שאתה מקשיב, לכולנו יש חוש לזהות את זה.
שאל יותר שאלות
אם מישהו בא להתייעץ איתך, תשיג את המטרה שלך באופן הטוב ביותר אם תעזור לו להגדיר פתרון בעצמו. לכן, בפעם הבאה שתקשיב לעמית שבא להתייעץ, המנע מלהציע פתרונות. אם אתה מאמין שיש לך פתרון טוב ואתה מרגיש דחף לחלוק אותו, השתמש בשאלה, כגון “אני תוהה מה יקרה אם תבחר לעשות X?”
ככל שתשים יותר סימני שאלה ופחות סימני קריאה, האווירה השיפוטית תפחת.
זכור:
שיתוף פעולה עובד משום שאין דבר משמעותי יותר, מחבר יותר ומעודד צמיחה – מאשר ניצחון משותף
הכותבת הינה יועצת לניהול מקבוצת ד”ר עדנה פשר ושות’ – יועצים לניהול