
ד”ר עדנה פשר, ערב ראש השנה תש”פ
בעבר כבר כתבתי על הארגון כפלטפורמה לשיתופי פעולה וצמיחה.
הפעם הדגש הוא על תפיסת הארגון כפלטפורמה גם לצורך שימור עובדים.
בעבר הקשר בין העובדים לארגון היה חזק. לעובדים היה ביטחון תעסוקתי ארוך טווח ולמעסיקים היה הון אנושי יציב. מערכת היחסים הזו הפכה בשנים האחרונות לשברירית מאוד משני הצדדים: בעולם של חוסר ודאות גם ארגונים גדולים אינם יכולים להבטיח לעובדיהם ביטחון תעסוקתי – ראו, למשל, מה קורה בטבע, שהיתה ספינת הדגל של התעשייה הישראלית, ובחברות הסלולריות – וגם המעסיקים אינם יכולים לסמוך עוד על נאמנותם של העובדים לטווח ארוך. הצעירים של היום אינם חוששים משינוי וממהרים לעבור מארגון לארגון. השמירה על ההון האנושי היא אתגר לא פשוט.
כדי שהארגון עצמו יהייה בר-קיימא הכרחי לחפש פתרונות חדשים לאתגר המורכב.
אני מאמינה, שאפשר להמציא פתרונות חכמים רק תוך כדי עשייה בשיטת מחקר פעולה. זו תמצית רוח היזמות והחדשנות הזמישה (Agile) . ברוח זו אני רואה בארגון מעבדה חיה לנסות בה פתרונות חדשים ומורכבים לבעיות חדשות ומורכבות.
לנושא שימור ההון האנושי של הארגון, למדתי מן העסקים המשפחתיים המוצלחים, המזמינים את הדור הבא להשתלב בהם, אבל לא מחייבים את הילדים לעסוק בקיים, אלא מאפשרים להם גם להמציא מיזמים חדשים בתמיכת העסק הותיק.
ברוח זו אנחנו מטפחים גם בעסקים לא משפחתיים תרבות של יזמות וחדשנות תוך ארגונית, ואחד הרווחים החשובים שלה הוא שימור עובדים.
כשמאפשרים לעובדים להמציא מיזמים חדשים ולהיות שותפים בהם – הסיכוי שירצו להישאר באקוסיסטם של הארגון עולה. חלקם יכולים להפוך משכירים לשותפים במיזמים שהמציאו, וחלקם יכולים לשלב בין עבודה בשכר בפעילות הקיימת לבין עבודה כשותפים במיזם החדש.
בימים אלה אנחנו מנסים את המודל הכלכלי הנועז החדש גם בצוות שלנו בשלושה מיזמים חדשים:
PDLL
InnoBa
והסניף הדרומי של קבוצת פשר
על כולם תוכלו לקרוא בניוזלטר זה.
שנה טובה,
שנת בריאות ושמחה.
שנה של אומץ ניהולי לנסות פתרונות חדשים לבעיות חדשות – כי הפתרונות הישנים כבר לא עובדים.
בהצלחה!