מגלים את האור – הצד חיובי של הלחץ

במהלך שנותי בתחום משאבי האנוש והייעוץ למנהלים, הלחץ היה חלק בלתי נפרד מעבודתם של האנשים שליוויתי. אתם יודעים איך זה, שעות ארוכות, לו”ז צפוף, הדרישות רק הולכות וגדלות ואתם תמיד צריכים להיות הכי טובים שאפשר, כי אסור לאכזב.

לפעמים אנחנו מפשלים והתחושה הזו כל-כך לא נעימה, הרגע שגילינו שעשינו עוד טעות, פתאום הלב מתחיל לדפוק, אנחנו מרגישים איך הגוף נהיה דרוך, המחשבות רצות והנה שוב אנחנו נכנסים ללחץ ופוגעים בבריאות שלנו.

את ההשלכות השליליות של המתח הזה כולנו מכירים: היצרות עורקים, מחלות לב, היחלשות המערכת החיסונית, שבץ מוחי, מחלות עור, אלרגיות, הפרעות שינה והרשימה נמשכת…

המטרה שלי כיועצת הייתה למנוע מכם את מצבי הלחץ, האמנתי שזה לטובתכם.

אבל שני מחקרים חשובים שכנעו אותי אחרת והיום אני הולכת לשכנע גם אתכם.

אתחיל מן המחקר שגרם לי להעריך מחדש את כל הגישה שלי ללחץ. המחקר עקב אחרי 30,000 מבוגרים במשך 8 שנים, הוא התחיל מכך שהאנשים נשאלו, “כמה לחץ חווית בשנה האחרונה?” וגם, “האם אתה מאמין שהלחץ מזיק לבריאותך?”[1].

החוקרים עיבדו את הנתונים והתוצאות היו מאוד מעניינות.

אתחיל מהבשורות הרעות: אנשים שחוו המון לחץ בשנה החולפת היו בסיכון תמותה גבוה ב – 43%. אבל! זה היה נכון רק לגבי האנשים שגם האמינו שהלחץ מזיק לבריאות. אנשים שחוו המון לחץ אבל לא חשבו שהוא מזיק, לא היו בסיכון גבוה יותר למות. למעשה, הם היו בסיכון התמותה הנמוך ביותר מכל יתר המשתתפים במחקר, כולל אנשים שחוו לחץ יחסית נמוך.

במספרים, אם נתוני המחקר אכן מעידים על כלל האוכלוסיה, המשמעות היא ש – 20,000 איש מתו בשנה מהאמונה שהלחץ איננו בריא וכל אלו שלא חשבו שהלחץ מזיק הצילו את עצמם.

אז איך זה עובד?

מחקר שנעשה באוניברסיטת הרווארד גילה שאנו יכולים לרתום את המצב הפיזי של לחץ לטובתנו ואם נשנה את אופן החשיבה בנוגע ללחץ, נוכל לשנות את תגובת הגוף ללחץ[2].

אם נתייחס לתסמינים בצורה אחרת ונראה אותם כסימנים לכך שהגוף מתמלא מרץ, שהוא מכין אותנו לעמוד באתגר, אנו נהיה מתוחים פחות, חרדים פחות ובטוחים יותר בעצמנו. הממצא המרתק ביותר במחקר הזה היה השינוי הביולוגי הקטן אצל אלו שלא האמינו שלחץ הוא מזיק: במקום היצרות כלי דם עקב לחץ, כלי הדם שלהם נותרו רפויים. השינוי הביולוגי הבודד הזה עושה את ההבדל בין התקף לב בגיל 50 לחיים טובים בגיל 90.

אם תשנו את אופן החשיבה שלכם על לחץ, האם זה עשוי להגן על בריאותכם?

המדע אומר: “כן!”.

בעקבות כך, מטרתי כיועצת השתנתה, אני כבר לא רוצה שתיפטרו מהלחץ שלכם, אני רוצה שתשתפרו בו.

בפעם הבאה שבה לבכם יהלום ממתח תיזכרו במאמר הזה ותחשבו לעצמכם: “ככה הגוף שלי עוזר לי להערך לקראת האתגר הזה” ואם תסתכלו כך על המתח, גופכם יאמין לכם ותגובתכם תהיה בריאה יותר.

מה הלאה?

הכוונה שלי היא לא לשלוח אתכם לחפש אחר חווית מלחיצות אלא הערכה חדשה לגמרי לגבי המתח שאנו חווים במהלך היום-יום שלנו.

הלחץ נותן לכם גישה אל הלב שלכם, שעובד כה קשה כדי להעניק לכם כח ומרץ.

כשאתם בוחרים לראות כך את המתח אתם לא רק משתפרים בהתמודדות איתו, אתם גם אומרים אמירה מאוד מעמיקה – אתם בוחרים לראות את האור, אתם מצהירים שיש לכם אמון בעצמכם וביכולת שלכם להתמודד בהצלחה עם אתגרי החיים.

הדרך הטובה ביותר לקבל החלטות היא ללכת בעקבות המשמעות שמאירה אתכם ולהאמין בעצמכם שתצליחו להתמודד עם הלחצים שיגיעו בדרך.

[1] Keller, A., Litzelman, K., Wisk, L. E., Maddox, T., Cheng, E. R., Creswell, P. D.,et al. (2012). Does the perception that stress affects health matter? The association with health and mortality. 

[2] J.P. Jamieson, M.K. Nock, W.B. Mendes. (2011). Mind over matter: reappraising arousal improves cardiovascular and cognitive responses to stress.

Posted in אסטרטגיה וניהול שינויים.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *