
מאת : ירדן מוסרי
כיצד ניתן להתמודד בהצלחה עם אתגרים ארגוניים קשים במיוחד?
לכל ארגון יש אתגרים שקשה להתמודד איתם בשיטות הניהול הקלאסיות.
בקבוצת ד”ר עדנה פשר ושות’ אנו מציעים שיטה חדשנית ומוכחת להתמודדות עם אתגרים ארגוניים קשים – Adaptive Positive Deviance -חריגות חיובית מותאמת. במצבים הקשים ביותר יש תמיד חריגים חיוביים – אנשים שמצליחים להגיע להישגים למרות הכל ואף על פי כן! בשיטה שלנו – אנחנו יודעים לאתר אותם, לפענח את סודות הצלחתם ולהנחיל אותם בארגון כולו.
שיטת ה- Adaptive Positive Deviance- חריגות חיובית מותאמת, שואבת את השראתה ממחקר שבוצע במימון האומות המאוחדות בויאטנם בשנות השישים במטרה לצמצם תחלואת ילדים בכפרים מוכי עוני. החוקרים גילו, שבאותם תנאי מחייה קשים של מנת אורז זעומה אחת ליום, שלא השביעה את הילדים וגרמה למחלות ולתמותה גבוהה – היו משפחות “חריגות לטובה” שבהן הילדים היו בריאים. במחקר גילו, שסוד ההצלחה היה בשיטת ההאכלה . במשפחות “החריגות לטובה” חלקו את מנת האורז היומית למנות קטנות, ואף פוררו בהן שאריות של דגים וצדפות שנאספו בחוף הים ונחשבו לאשפה על ידי אחרים. את הממצאים שיכפלו בכפר כולו ואחר כך בהתאמה גם בכפרים נוספים וכך, באמצעות שיטה פשוטה, הצליחו לחולל שינוי משמעותי ללא תוספת משאבים.
אז מה אנחנו למדים מהסיפור? שאנו כאנשי מקצוע לפעמים מביאים את הפתרונות שלנו או של מחקרים וסיפורי הצלחה נוספים בעוד שלרוב, יש אנשים בארגון שיש להם את הפתרון לאתגר ואנו צריכים לאתר אותם ולשכפל את התנהגותם כדי להתמודד עם אתגרים מורכבים בארגון.
שיטת APD היא רבת עוצמה לביצוע שיפורים גדולים באמצעות שינויים קטנים, על ידי למידה מהצלחות חריגות שכבר מצויות בארגון. איתור ״החריגים לטובה״, הכרה בפעילותם החיובית והפצת הרעיונות שלהם, משפיעה על התרבות הארגונית כולה ומייצרת הצלחות רבות נוספות.
קבוצת ד”ר עדנה פשר ושות’ כבר יישמה בהצלחה את השיטה בארגוני היי טייק, במערכת הבריאות ובמערכת החינוך להתמודדות עם אתגרים קשים במיוחד, למשל: מניעת זיהומים בבתי חולים, מניעת נשירה של נוער בסיכון ומניעת בזבוז זמן בישיבות בלתי אפקטיביות.